Iz medija

Masterchef iz Srbije otkriva što nedostaje našem slastičarstvu: Na Balkanu se sve radi od oka

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Dobar desert ne čini samo gomila oraha i lješnjaka, kaže Danilović.

Tajna dobre glazure je u jednostavnosti i preciznosti izrade. Tu nema improvizacije – kaže poznati srbijanski masterchef Nenad Danilović, koji je na poziv vlasnika slastičarnice "Od dide i babe" Marija Brajkovića u Slavonskom Brodu održao tečaj vanjske dekoracije torti i kolača.

Danilović je profesionalni trener pekara i slastičara, koji je zanat izučio u najpoznatijoj svjetskoj kulinarskoj akademiji Le Cordon Bleu u Parizu. Već osam godina po jugoistočnoj Europi održava kratke tečajeve na kojima polaznike uvodi u tajne suvremenog francuskog slastičarstva koje, prema njegovim riječima, s balkanskim nema nikakvih dodirnih točaka.

- Na Balkanu se slastičarstvo i kulinarstvo uglavnom uči s koljena na koljeno. Sve se radi od oka. Nasuprot tome, u francuskoj kuhinji ništa se ne prepušta slučaju. Kod njih je to ozbiljan posao zasnovan na preciznim mjerama, korištenju vage, metra, milimetara, termometra, grijanja, hlađenja... - govori Danilović.

Napoleon ili sacher torta trebale bi, kaže, biti iste u cijelom svijetu. Tajna je u detaljima. Danilović za svoje recepte koristi lavandu i chia sjemenke, đumbir i naranču, mentu i malinu, višnju i konjak... Komad njegove torte ima od 95 do 130 kalorija, višestruko manje od klasičnih.

- Desert ne čini samo gomila oraha ili lješnjaka. Ove torte su lagane, ali pune kreme i nekih neobičnih okusa. To je ono što našem slastičarstvu nedostaje – ističe slastičar dekorater iz Kraljeva.

  • 33bc6f638bcc70c6c009
  • 3fbafeac9f66e55c6343
  • 5007635cbaad3caf6738
  • 7920e3a1acecf203dd35
  • 82326e3b1cd707e698ae
  • 845a368e383e62331054
  • 8fa4d3f5f9233f47b777
  • a1382a38543435897ca7
  • ad3a537eda6ba8316f4d
  • bf1e3a2651c180166792
  • dbeb189491b0f7603aeb
  • f91b35e9e7348f5ebe79

Vodeći slastičarske pogone po cijelom svijetu, Danilović je usavršio tehnike izrada glazura (ganache chreme glazura, obojena glazura, ogledao, pliš i karamel) na tortama. Takav način dekoriranja slastica karakterističan je za Rusiju i njima susjedne zemlje te se polako počinje pojavljivati u Hrvatskoj.

Tvrtka "Od dide i babe" bavi se proizvodnjom, prodajom i distribucijom kolača, torta i slastica spravljenih po tradicijskim recepturama karakterističnim za slavonsko podneblje. Na tržištu su prisutni dvije godine i za to vrijeme stekli su brojne pozitivne kritike i reference.

O nama

Od dide i babe je poslovni subjekt koji se bavi proizvodnjom, kolača, torta i slastica po recepturama naših starih. Aktivno sudjelujemo u kreiranju turističke ponude Slavonskoga Broda i BPŽ-a te polako postajemo prepoznatljiv brend na području cijele RH.

Telefon: 091 603 15 05
Email: info@oddideibabe.hr

Eugena Kumičića 107
35000 Slavonski Brod

Radno vrijeme

Ponedjeljak
Zatvoreno
Utorak
08:00 - 16:00
Srijeda
08:00 - 16:00
Četvrtak
08:00 - 16:00
Petak
08:00 - 16:00
Subota
08:00 - 14:00
Nedjelja
10:00 - 12:00

Pratite nas na Facebooku